Jag läser på regeringens hemsida och tittar på sidan Regeringen och Regeringskansliet i sociala medier, uppdaterad 14 oktober 2024.
På sidan listas med länkar de konton på sociala medier som regeringen, regeringskansliet, stadsrådsberdeningen, departementen samt de konton som statsråd använder. De sociala medier som används, inte alla för alla utan lite olika, är i bokstavsordning:
- X
- Youtube
Gemensamt för alla dessa bolag är att de har sin bas i USA. De två första tillhör börsbolaget Meta, det tredje börsbolaget Microsoft, det fjärde direkt privatägt och det femte tillhör börsbolaget Alphabet.
Ingen använder något socialt media som är fristående från direkt kommersiella intressen. Jag tänker på exempelvis instanser, servrar, som bygger på Mastodon-mjukvaran vars instanser är internetanslutna till varandra genom protokollet ActivityPub. Det finns fler sociala medier-mjukvaror än Mastodon som är fristående från direkt kommersiella intressen.
Om detta kan man tycka och ifrågasätta, och det gör jag. Jag anser att kommunikation i första hand ska finnas på öppna sociala plattformar eller direkt på egna hemsidan, och att andra sociala plattformar får användas som extra källor. Det anser jag är utgångspunkten. Jag ska inte fördjupa mig mer i den frågan här och nu.
Länkat till ovanstående sida finns sidan Netikett för Regeringskansliets konton i sociala medier, uppdaterad 28 september 2020 (Obs! 2020).
Jag måste först säga att jag blir glad av att se ordet "netikett". Ett ord som var vanligt på internet i olika diskussionssammanhang och ordet är äldre än ordet sociala medier. Netikett handlar om hyfs i kontakten på internet, om god ton. Jag önskar att vi hade mycket mer av netikett på internet idag än vad vi har.
Men det jag vill fokusera på nu från Netiketts-sidan är detta stycke: "Information som publiceras på Regeringskansliets konton i sociala medier är synlig för andra användare. Inlägg, kommentarer och direktmeddelanden utgör i regel allmänna handlingar. Allmänna handlingar registreras eller hålls ordnade under viss tid."
Och särskilt är det sista meningen i det stycket jag fäster mig vid: "Allmänna handlingar registreras eller hålls ordnade under viss tid."
Min första fundering är att sidans rubrik är om regeringskansliets konton. Ska jag förstå det som exakt vad det står, eller omfattar det alla konton som finns på sidan "Regeringen och Regeringskansliet i sociala medier"? Jag, som inte har expertkunskap eller grävt djupare, tror att det rimligtvis åtminstone också borde gälla konton knutna till statsrådsberedningen och departmenten. Däremot kontona som står under rubriken "Andra konton som statsråden använder", dvs sociala konton knutna till deras personnamn är jag mer osäker på hur det juridiskt sett ingår i allmänna handlingar eller inte. Någon som säkert vet får gärna berätta och låta mig uppdatera denna text med informationen.
Min andra fundering är att det synes som det finns två sätt att hantera allmänna handlingar:
- Registreras
- Hålls ordnade under viss tid
Hur går det rent praktiskt till när de hålls ordnade under viss tid, var håller man den ordningen? Är det på papper, i en databas, eller är det på det vis som den som driver det sociala mediet håller ordningen?
Och vad innebär viss tid? Hur länge är det? Och är det regeringen etc som styr hur länge viss tid är, eller är det den som driver det sociala mediet som styr hur länge viss tid är?
Alla mina frågor och tankar ovan kanske visar på min okunnighet i frågorna. Jag skriver detta utan att vara varken jurist eller på annat vis insatt i ämnet, eller påläst genom att leta i andra källor. Detta är helt enkelt skrivet av mig som en funderande medborgare som läst dessa två webbsidor på regeringens hemsida.
Henrik Hemrin
8 november 2024
- Uppgifter
- Kategori: Wisdom - Vishet
Jag läser om dagsläget i kriget där Ryssland anfallit Ukraina. Ukraina anses ha ont om soldater och det är svårt att rekrytera.
Jag tänker utifrån ord som solidaritet och plikt. Jag bortser från eventulla skäl att inte kunna vara soldat i praktiken på grund av ålder eller kroppsliga begränsningar.
Att gå ut som soldat. Att räkna med att jag dödar andra människor. Att räkna med att jag kommer att dö. Att räkna med att jag blir skadad med stora smärtor och lidande. Att räkna med att om jag överlever få leva invalidiserad och med stora psykologiska trauman. Och i det vardagliga soldatlivet, så länge jag lever och är så oskadad att jag är stridsduglig, frysa, vara blöt, smutsig, hungrig, sakna vanlig toalett, sömnbrist, stress, ständigt på vakt.
Att gå ut och göra detta av solidartitet, plikt, för landet, för friheten, för övriga i landet.
Hur skulle jag känna? Hur skulle jag göra? Skulle jag göra detta frivilligt eller skulle jag försöka att undslippa? Hur skulle du göra?
Går jag tillbaka till min ungdom, när jag blev inkallad för mönstring, så lämnade jag in ansökan för att göra vapenfri tjänst utanför det militära. Efter utredning med intervju, som skedde senare, så beviljades jag vapenfri tjänst och jag fullgjorde min VTP-tjänst (vapenfri tjänstepliktig) samt en repmånad som barn- och ungdomsledare i en kyrka. Det kändes rätt och jag ångrar det inte än idag. Jag ville inte utbilda mig eller utöva att skada och döda andra människor. Men livet på jorden är inte så enkelt. Det finns ondska. Och det synes svårt att stoppa ondska utan att försvara sig. Ideal och verklighet kan krocka. Även om jag fortfarande är tacksam över min beslut att vara vapenfri.
Henrik Hemrin
8 november 2024
- Uppgifter
- Kategori: Wisdom - Vishet
Igår kväll på alla helgons dag var jag på minnesgudstjänst i kyrkan.
Det var tända ljus, bön och tid för att minnas de som dött.
Det var fina ord och texter med personliga reflektioner av pastorn.
Det var gemensam sång.
Det var musik spelad på flygel, bland annat flera stycken av klassisk karaktär, framfört på ett enastående sätt av pianisten.
Det var en fin kväll.
Liv och död. Död och liv.
Mitt jordeliv pågår nu.
Henrik Hemrin
3 november 2024
- Uppgifter
- Kategori: Wisdom - Vishet
Foto: Henrik Hemrin
Det här är två par skor som jag har. Visst är de fina! Ser nästan ut som nya på den här bilden. Men de har ett tiotal år på nacken. Inte så mycket kan jag tycka. Sulor är gjorda med skummad teknik och de är sköna att gå med så länge som sulorna är hela. Sådana här skummade sulor inte bara slits som alla sulor utan åldras dessutom rätt fort.
Jag var hos skomakaren häromdagen och svaret var att de går inte att reparera. Skomakaren kan varken laga eller byta ut sådana här sulor. Något lite till kan jag gå med dem med trasiga sulor. Men sedan är de bara att kasta trots att insidan och ovansidan är i så bra skick.
Hur skor går att reparera är något att tänka på nästa gång jag köper skor.
Henrik Hemrin
24 oktober 2024
- Uppgifter
- Kategori: Wisdom - Vishet
Vad som har hänt
För en stund sedan så skrev jag ett helt vanligt inlägg synligt för mina vänner på Facebook. Nu en liten stund senare har jag fått besked från Facebook granskat mitt inlägg och tagit bort det därför att de anser att inlägget är skräppost och att jag brutit mot deras regler. Om jag inte skärper mig, så kan de begränsa mig mer. Jag har skickat in begäran om att de ska göra omprövning av sitt beslut. Nedan kommer först en skärmdump av Facebooks meddelande till mig och därefter en skärmdump av hela inlägget. Nu spekulerar jag, men kan det vara poddavsnittets rubrik om nätfiske som gjorde att jag fastnade i Facebooks filter? Jag planerar att uppdatera denna artikel när de har omprövat.
Uppdatering 28 oktober 2024
Jag har ännu inte fått svar från Facebook angående min begäran om granskning för omprövning av deras beslut.
Men i samband med att jag publicerat originalartikeln 20 oktober så hade jag en dialog med Nikka Systems i form av Karl Emil Nikka. Han berättade att det inte är första gången med problem i Facebook med inlägg som länkar till Nikka Systems. Han gjorde då ett test, han gjorde själv ett inlägg där texten var helt ofarlig men som innehöll samma länk. Också hans inlägg stoppades. Av detta kan vi med största säkerhet konstatera att det inte var min text i sig i Facebook-inlägget som Facebook inte accepterade, utan länken. Vad i länken, om det är dess titel, summering, sajten i sig, det vet jag inte. Karl Emil Nikka beskriver sitt test i detta Mastodon-inlägg: Karl Emil Nikka på Mastodon om sitt test. Han och Nikka Systems skriver också om ämnet på LinkedIn.
Uppdatering 29 oktober 2024
Fortfarande inget besked från Facebook. Jag vill under tiden dela en reflektion. Facebook skriver att "Upprepade brott kan leda till fler kontobegränsningar". Se skärmdumpen ovan. Jag behöver inte Facebook för mitt arbete, inkomst eller annat livsnödvändigt. Jag har föreningsmässigt nytta av några enstaka grupper, men det står och faller inte med det. Jag är med i några enstaka andra grupper som är intressanta men som jag klarar mig utan. Jag följer några enstaka andra sidor. Framför allt använder jag Facebook för kontakt med ett antal vänner, ett sätt att hålla kontakt och med flera som jag skulle ha betydligt mindre kontakt med annars. Så mitt behov av Facebook är begränsat, men jag har glädje av det och därför är jag kvar med mitt konto. Det läskiga är att Facebook har i sin hand att bestämma om jag har rätt att kasta ut mig eller på andra vis begränsa mig. Att jag inte är fri att skriva helt vad jag vill, det är förståeligt, både att begränsa utifrån lagens rimliga tolkning och annan vett och etikett. Men det är tänkvärt att de också kan bedöma annat som otillåtet, och på ett sätt som är omöjligt att förstå eller förutse. Liknande problem finns med andra plattformar och konton. Att bli utestängd från konton som man är beroende av för inkomst, arbete eller personliga livet kan få stora konsekvenser.
Henrik Hemrin
20 oktober 2024, uppdateringskapitel 28 oktober 2024 (la också en kapitelrubrik till originalinlägget för tydligheten) och uppdateringskapitel 29 oktober 2024
- Uppgifter
- Kategori: Wisdom - Vishet
Ett flertal gånger när jag varit i London så har jag gått guidade promenader. Promenaderna har varit i olika stadsdelar av London och med olika teman. Den första vandringen tror jag var den som gick en mörk kväll i Jack the Rippers fotspår. Den promenad jag tänker på nu gick antingen i trakterna av Camden Town eller Little Venice. Vid bägge Camden town passerar en kanal, medan Little Venice är platsen där den kanalen och en annan kanal möts. Little Venice ligger på promenadavstånd en liten bit väster om Camden Town. Jag tror min suddiga minnesbild säger att minnet jag nu skriver om utspelade sig strax sydväst om Camden Town. Det skulle inte förvåna mig om jag skrivit om detta minne i någon annan artikel här.
Det var i alla fall en plats där det finns gator med fina, vackra bostadshus. Sådana hus som jag känner igen som de förmögnas bostäder när jag läst deckare av Anne Perry. Anne Perrys deckare tilldrager sig oftast i det victorianska London.
Där stod vi då en grupp som promenerade med en guide. Det var hus med en välmålad, pampig och ståtlig framsida av bostadshuset. Men andra sidor av husen är betydligt mindre pampiga. Framsidan, det som syns för den som passerar är det viktiga. Fasaden är viktig, det är den sidan av sitt boende och liv man vill att andra ska se. Som teaterkuliss. Som det kan vara med livet självt. Fasaden vi visar ska vara fin.
Henrik Hemrin
20 oktober 2024
- Uppgifter
- Kategori: Wisdom - Vishet
Predikan i dagens TV-gudstjänst tog upp mötet mellan människor utifrån hur Jesus såg och mötte människor. Människan jag möter som en medmänniska som jag ser och har gemenskap med.
Predikan talade om mänskliga mötet bland annat utifrån migration, invandring och integration. En viktig tanke var om i vilken ordning olika saker är bäst ska ske. Dessa tankar delades med en kritik mot vilken ordning vi i Sverige har gått mot på senare tid där mötet med invandraren i gemenskap, möjligheten att vara en del av samhället, har flyttats ner i turordningen för att istället lägga sådant som utredning av den invandrande människan och var den bor före i turodningen, innan invandraren kan dela mänsklig gemenskap.
Predikanten talade om att turordningen bör vara att först mötas i gemenskap, likt Jesus när han mötte Sackaios som klättrat upp i ett sykomorträd för att kunna se Jesus: "När Jesus kom dit såg han upp mot honom och sade: »Skynda dig ner, Sackaios, i dag skall jag gästa ditt hem«" (Lukas 19:5). Jesus diskuterade inte först Sackaios försyndelser utan satte mötet, att gästa honom, som det första.
TV-gudstjänsten i SVT 20 oktober 2024 var från två geografiska platser: Betlehemskyrkan i centrala Göteborg och Rosa huset i Lövgärdet.
Henrik Hemrin
20 oktober 2024
- Uppgifter
- Kategori: Wisdom - Vishet
Rätt nyligen var jag i Alvesta Bok- och Pappershandel. Inte minst så botaniserade jag hyllorna med lokalt förankrad litteratur.
Av den lokala litteraturen köpte jag boken "Till Gustav från Morfar en bok med samlade berättelser från en tid när morfar var liten och några som handlar om lite mer nutida händelser." Framsidan av boken har ett svartvitt foto med texten "Sven-Erik Persson dvs Perssons Hörna."
Jag måste rimligen ha sett affären Perssons hörna vid ett eller annat besök i Alvesta, men ännu har inte någon minnesbild dykt upp av den. Jag har inte läst boken än, bara första kapitlet. Förutom berättelserna i sig är boken speciell i sin utformning genom att det är hans texter rakt av, inte bara orden utan också sättet de är skrivna på. Det första kapitlet med flera är handskrivna i skrivstil. En del kapitel är skrivna på olika skrivmaskiner. Texterna är med sina skrivfel och överstrykningar. Denna utformning ger onekligen en speciell charm och autencitet. Den handskrivna skrivstilen är vacker, välskriven. Jag har inget som helst problem att läsa första kapitlets skrivstil. Men jag tror att en del yngre personer har svårt att läsa. Jag tror att man inte lär sig skriva skrivstil i samma omfattning nu i skolan, jag vet inte. Jag har ett minne från 15–20 år sedan att en person som var klart yngre än jag hade svårt att läsa min handstil som var mer eller mindre skrivstil.
Bland övriga böcker bland lokal litteratur stod också ett flertal årgångar av Värendsbygder. Bland annat den årgång där ett kapitel är skrivet av mig. Även om mitt namn inte står utanpå boken, så känner jag ett mått av stolthet och mallighet av att se en bok i bokaffären där jag är medförfattare (som jag kunde skriva tack vare samtal och underlag från far och farbror).
Henrik Hemrin
19 oktober 2024
- Uppgifter
- Kategori: Wisdom - Vishet
Efter ett varsel så blir det ofrånkomligt en mängd prat och undran, formella och informella möten mellan medarbetare. Och en undran vad varslet kommer innebära för mig - blir jag en av de som blir uppsagda? Om jag inte blir uppsagd; vilka av mina arbetsvänner blir uppsagda, får jag ny chef, får jag andra eller fler arbetsuppgifter, för stor arbetsbörda? Det påverkar arbetslusten när jag inte vet om framtiden på jobbet. Det påverkar arbetslusten genom att varslet påverkar mitt egna liv utanför arbetet såsom ekonomi och bostadsort. Också bara den allmänna känslan av att arbeta på ett företag i kris påverkar arbetsresultatet.
Det är också en uppenbar risk att anställda börjar se sig om efter andra jobb. Anställda som inte skulle sagts upp, anställda som är viktiga för företaget, lämnar företaget.
Ett varsel påverkar ett företag långt mer än själva varslet.
Jag har ingen relation till Northvolt, så detta är allmäna tankar.
Henrik Hemrin
24 september 2024
- Uppgifter
- Kategori: Wisdom - Vishet
Foto: Henrik Hemrin
Hem ljuva hem
Den här biten av detta räcke är murken. Det gör räcket vanskligt och osäkert att använda för sitt syfte. Men denna bit döda trä har liv i sig. Här där färgen flagnat, där har jag sett insekter flyga, landa och krypa in i träet. De måste veta och hitta till exakt denna plats när de varit på flygutflykt. Hem ljuva hem. Visst är det häftigt.
Henrik Hemrin
28 juni 2024
- Uppgifter
- Kategori: Wisdom - Vishet