Du har nog sett den kartongförpackningen med Gyllenhammars havregryn. Ovenför ordet havregryn så står märkesnamnet Gyllenhammars. Men det står ju inte Gyllenhammars! Detta har jag funderat över gång på gång.
Så vad står det då? Jag tycker inte det är självklart vad det står. Notera också ett streck ovanför, som skulle kunna vara en slarvig prick över ett i. Då skulle det kunna vara att det står "Gyllenhainars". Det är min bästa tolkning. Jag kan omöjligt få den passagen till "mm", även om jag bortser från strecket ovanför. Vad tycker du det ser ut som det står?
Du ser en färsk förpackningsbild på Lantmännen Cerealias hemsida för produkten Gyllenhammars havregryn.
På Lantmännen Cerealias sida för Gyllenhammars skriver de att varumärket etablerades 1902 i Gyllenhammars kvarn i Göteborg.
Hemsidan om Det Gamla Göteborg skriver istälet om AB Göteborgs Ris & Valskvarn där det står att kvarnen sålde havregryn under namnet Gyllenhammars. I styrelsen för kvarnen satt bland andra O. Gyllenhammar.
Jag har plockat fram en vecko-order-bok för 25 juni till 8 juli 1973 för Handelskompaniet HK Aktiebolag. Det är en sådan bok som detaljaffärer använde för att beställa varor från grossisten.
På orderbokens insida finns några annonser, bland annat för just detta havregryn:
Och på sid 54 finns listan på havregryn man kan köpa:
Djupare än så här har jag inte forskat. Men baserat på dessa källor kan jag konstatera:
- Namnet är Gyllenhammars
- Hur varumärket Gyllenhammars skrivs på förpackningen har inte ändrats sedan 1973
Jag skulle tro att sättet som varumärket skrivs på går mycket längre tillbaka än så. Då återstår att finna svar på frågan varför varumärket är så slarvigt skrivet eller varför det rent av är felskrivet. Eller om jag har fel i min analys. Detta forskningsämne är härmed oavslutat och fortsättning kan följa.
Fortsättningen följer redan samma dag med lösningen på mysteriet, tack vare A.T. i inlägg på Mastodon, som förtäljer: "Strecket ovanför m betyder att det är ett dubbelt m. Så kunde man göra förr med både m och n."
Henrik Hemrin
23 januari 2025
Comments powered by CComment