Nibe är ett bolag jag har lite koll på. Jag har skrivit om dem flera gånger här, senast i november 2021: Nattsudd aktier Nibe och Lohilo 12 nov 2021. Aktiekursen gick väldigt uppåt förra året, typ dubblades. Men direkt efter årsskiftet så började aktien gå ner kraftigt, och har fortsatt göra det och så här långt i slutet av februari har den gått ner kraftigt i år. Visst har den gått upp några dagar, men på det hela har den gått ner vädigt mycket. Inte heller när bokslutskommunikén för helåret 2021 lämnades den 17 februari gick kursen upp, utan den gick ner. Och den rapporten över 2021 och utsikt för 2022 berättar att bolaget tuggar på utan större problem. Nibe tycks fortsätta vara ett bra bolag.

Hela Stockholmsbörsen har gått ner i år, men Nibe tillhör de allra största förlorarna. Jag blev förvånad att atktien sjönk så som den gjorde direkt efter årsskiftet. Jag gissar att det fanns en och annan som ville ta hem vinster efter kraftiga uppgången och som ville göra det på ett nytt kalenderår. Och som sagt hela börsen har gått ner, och där finns väl andra orsaker såsom inflation och tron att räntan kommer att gå upp. Världsläget, pandemi, komponentbrist och annat kan göra sitt. 

Aktien var högt värderad och det varnades av en del experter att den kan sjunka rejält. Jag skrev en del om det i nattsudd-artikeln ovan, med referens till någon bedömare att det fanns en fallhöjd för Nibe på 50%. Och även i år har det gått att läsa att den fortfarande kan falla mer. Aktien slutade idag på 77,04 kr (23 feb 2022 kl 15:49), att jämföra med årsskiftets slutkurs 136,75 kr. Och visst är det surt om man äger en aktie som går ner. Och extra surt är det om man köpt just Nibe i mellandagarna före årsskiftet.

Jag ska inte göra någon bedömning eller kommentar om kursen just nu är "rätt", för hög eller för låg, liksom varthän den går framöver.

Utan det här är en reflektion över om kursen verkligen har gått ner. För det beror på vilket tidsperspektiv man har. Vi ska titta på tre olika tidshorisonter nedan över Nibe-aktien. Samtliga grafer har jag genererat på Nibe.com's hemsida. Betänk också att detta är aktiekursen. Normalt så har Nibe också en utdelning till aktieägare som gör att det totala är bättre. Har man dessutom återinvesterat denna utdelning, så har det blivit "ränta-på-ränta".

Först tittar vi på Nibe-aktien i år, 2022:

Nibe-aktien 2022-01-01 -- 2022-02-23 [källa: nibe.com]

Ja, nog har aktien gått ner kraftigt så här långt under 2022.

Vi fortsätter med att se hur Nibe-aktien utvecklats om vi lägger på ett år bakåt i tiden:

Nibe-aktien 2021-01-01 -- 2022-02-23 [källa: nibe.com]

Årets nergång ser fortfarande jobbig ut. Men faktum är också att den faktiskt är högre än när 2021 började! Nibe-aktien gick upp väldigt mycket under 2021.

Nu fortsätter vi och backar tio år, alltså från 1 januari 2012 fram till idag 23 februari 2022:

Nibe-aktien 2012-01-01 -- 2022-02-23 [källa: nibe.com]

I den här kurvan ser man verkligen att årets nergång är dramatisk. Man ser också, att för den som haft aktien i tio år, så är kursuppgången rejäl, årets nergång till trots! Och som sagt tidigare, utdelningar tillkommer. Utan att räkna ordentligt så har det på denna tioårshorisont varit betydligt bättre att ha en Nibe-aktie än att ha motsvarande belopp på banken, även när man tar med skatter. Samtidigt är det en betydligt större risk med aktier än bankbok, en aktie kan bli helt värdelös om företaget går i konkurs.

Avslutningsvis vill jag tipsa om den här artikeln som passar bra i sammanhanget, även om den inte alls handlar om Nibe specifikt. Artikeln är skriven av Per H Börjesson som är Vd på Investment AB Spiltan. Samtidigt som jag tror att han tror på vad han skriver, så är han starkt kopplad till ett investmentbolag och är inte en oberoende journalist. Med det sagt, föreslår jag som vidare läsning: Sparrebellen 142: Lämna bara aktiemarknaden om du verkligen behöver pengarna.

Henrik Hemrin

23 februari 2022

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap