Lohilo och Nibe är två aktiebolag med huvudsäten i Småland. Lohilo i Växjö och Nibe i Markaryd. Deras aktier har gått superolika på börsen i år.

Vi kan börja med att börsen i sin helhet har gått vädligt bra i år, alltså stigit kraftigt. Betydligt mer än jag begriper att den kunnat göra. För att ta ett vanligt index baserat på stora bolag på Nasdaq Stockholm, OMXS30, så har det indexet stigit över 26% i år.

Men går man ner på specifika aktier, så är det en väldig spridning.

Lohilo har i år gått ner -73%!

I kronor ser grafen för i år ut så här:

Lohilo kursutveckling under 2021 (tom 11 nov). [Källa: nasdaqomxnordic.com]

Lohilo är ett litet bolag, ligger på First North Stockholm. Innan året, så har den gått uppåt rejält på några år, flerdubblat kursen. Bolaget hette tidigare Alvestaglass, och det är deras ursprungliga produkt. De har under några år varit i kraftig expansion både vad gäller produkter och marknader. Inom glass har de köpt några andra bolag och har haft distribution av ytterligare några. Sedan har de börjat utveckla drycker typ energidrycker. Nyligen köpte de också Superfruit. Aktiekurser speglar inte bara hur det går just nu, utan också förväntningar framåt. Och förväntningarna har nog varit väl stora. Det har gått sämre än förväntat. Men som jag minns, själva rötterna i Alvestaglassen, är ett område som tuggar på och går bra (även om glass är en produkt som smälter). Den tidigare VDn och en av grundarna lämnade VD-posten och började fokusera mer på marknads-produktstrategi och liknande och en utomstående VD rekryterades. Även en ny finanschef rekryterades. Man behövde också expandera med större lokaler. Förutom produkter är en satsning att öka marknader, bland annat Kina. Under sommaren-hösten har den nye VDn lämnat, och den gamle VDn kommit tillbaka som VD. Efter vad jag läst så har han på sistone bott i Lissabon, oklart för mig om han är mer i Växjö igen nu. Finanschefen slutade och alldeles nyligen annonserades om att ny finanschef ut. En nyemission ska beslutas om snart. Och man har dragit i en del bromsar. Om jag ska gissa, så tror jag Lohilo har en god chans att överleva och komma tillbaka både lönsamhetsmässigt och därmed också kursmässigt.

Så går vi över till Nibe, som gått upp +103% i år!

I kronor ser grafen för i år ut så här:

Nibe kursutveckling under 2021 (tom 11 nov). [Källa: nasdaqomxnordic.com]

Nibe är ett betydligt större och äldre bolag, ligger på Large Cap Stockholm. Nibeaktien har gått bra inte bara i år utan under ett flertal år. Tidningen Aktiespararen hade en artikel under hösten om att Nibeaktien är som en humla som inte förstått att den inte kan flyga, den bara stiger. Nibe går bra som jag förstår. De har under många år expanderat både genom egen tillväxt (organisk tillväxt) och genom att köpa andra bolag och uppenbarligen varit duktiga att införliva utomstående bolag i familjen. Men det är inte bara att de går bra som ligger i kursen, utan en klar förväntan på att de ska fortsätta växa, vilket är också är företagets målsättning. Men, det återstår ju att se om framtiden blir så. Artikeln menar i alla fall att det finns en stor fallhöjd om Nibes framtid inte blir så bra som man hoppas, att det finns en fallhöjd på 50%. Ska jag gissa på den här också, så näe, jag vet inte. Jag tror att företaget kommer vara lönsamt och gå bra, men aktiekursen gissar jag inte.

Slut på denna aftons nattsudd om dessa aktier. Ta detta för lite småfunderingar från mig, baserat på minnet (förutom graferna). Vill du ha konfirmerade fakta och professionell analys, så får du leta upp en annan källa.

Vill du läsa något mer vad jag skrivit förut som berör dessa aktier på denna hemsida, så kan du kolla in:

Om hur man väljer vinnarna

Lohilo Foods nyemission - och hur det har gått

Tre trevliga aktier - behålla, sälja, återköpa?

Henrik Hemrin

12 november 2021

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap