Värendsbygder 2018

Traditionsenligt kom Norra Allbo Hembygdsförenings årsbok Värendsbygder hem till medlemmarna ett par dagar före jul också i år. Mina föräldrars respektive hemsocknar, Mistelås och Slätthög, ingår i Norra Allbo. Och även om jag aldrig själv bott i Norra Allbo, så har jag ju varit där mycket och har en nära relation till Norra Allbo. Det ligger också nära Växjö som jag kommer ifrån.  

Värendsbygder 2018 blev sålunda julläsning för mig detta år.

Jag tror den första artikeln, Lokstallarna i Alvesta, är den jag gillar mest i årets bok. Tåg är fascinerande, och som ingenjör är teknik intressant. Och även om jag inte varit i lokstallarna själv, så är området bekant från otaliga tågresor. 

En annan, lite udda artikel, som var intressant var den om ikonmåleri; "Jag målar 'Fönster mot himlen'". Udda, med det menar jag att den inte är direkt hembygdshistoria varken ung eller gammal. Men hur som helst, så tyckte jag om att läsa den. 

Artikeln "Farmor Ninas bakgrund och liv i Moheda" handlar bland annat om fabriken för tillverkning av spånkoffertar (stickekoffertar) som fanns förr i Moheda, och jag funderar om några sådana finns eller funnits i min släkts ägo. Jag har också funderat utifrån beskrivningen vilket hus i Moheda som hon bodde i liksom fabriken låg, men jag har inte klurat ut det än. 

Att läsa om Verner Lindblom var också intressant; "Från barndomens rike till rikets barndom". Jag minns när han var med och tävlade i TV, minns jag rätt hette en tävling "Långdansen" ledd av Lennart Hyland. 

Sen fanns det ett gäng artiklar till, skrivna av olika personer. Olika grad av intressant läsning för mig, men jag gillar att läsa allt och få inblick i olika ämnen, olika tidsepoker, olika livsöden, levnadssätt, saker och natur! 

Förr om åren har boken innehållit en medlemsförteckning. Den saknades i år. Jag misstänker att GDPR ligger bakom detta. Jag förstår i så fall beslutet, men kan ändå sakna att kolla in vilka andra bekanta som har boken. 

Medlemsavgiften är 150 kr per år, och då ingår årsboken. Riktigt prisvärt medlemsskap!

Henrik Hemrin

29 december 2018

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap