Skivor och böcker [foto: Henrik Hemrin]

 

Jag är hemma hos någon bekant på fika med prat. Medan min vän donar med fikat i köket passar jag som oftast när man hälsar på hos någon att kolla igenom skivorna och böckerna min kompis har i sina hyllor. Jag plockar fram en skiva jag inte har själv. Lägger på skivan, dammar av med den antistatiska skivtorkaren och börjar lyssna. Den här skivan gillar jag!

Jag tar fram ett tomt kassettband från min väska. Ett normalband i längden C60. Ibland slår man på stort med ett kromdioxidband. Jag vrider fram bandet med fingret till precis innan den magnetiserade delen börjar, stoppar i kassetten i bandspelaren, trycker på paus- och inspelningsknapparna. Trycker in Dolbyknappen för brusreducering. Skivan snurrar fortfarande och jag kollar på inspelningsmätarna så att inspelningsnivån är lagom. Inte för lågt så att det blir för mycket brus. Inte för högt så att det blir distorsion av att musiken slår i taket. Nu är det lagom nivå tycker jag. Jag lyfter upp pickupen med lyftknappen och för den till början av skivan. Jag trycker på knappen så nålen åter kommer ner i vinylen. Strax innan första spåret börjar tycker jag av pausknappen på bandspelaren och inspelningen kan börja.

Fikat är färdigt och vi kan sitta en stund till det är dags att pausa bandet för att vända skivan. Jag skriver av låtarnas titlar med mera på insidan av linjerade pappret i kassettfodralet, som vänds till utsidan. Klistrar på den lilla etiketten på bandet där jag skrivit artist och skivtitel. Nu kan jag spisa musiken hemma hos mig!

Kassettband [foto: Henrik Hemrin]

Bland böckerna hittar jag också en kulig och spännande bok min kompis rekommenderar, som jag lånar med mig hem. Jag stoppar också ner en bok min kompis lånat av mig och läst klart.

Det här var främst en berättelse från förr. Det händer inte så ofta nu i mitt liv. Om det nu är jag som förändrats, när min ålder som ändrats till 30+? Kanske är det en ändring av det sociala livet eller övergång till ett mer digitalt liv i samhället i stort som förändrats drastiskt, eller bäggedera? Lånar man så mycket böcker av varandra nu? Har man böcker som går att låna ut? Och musik att kopiera? Eller bara detta att rota i bok- och musikhyllan hos bekanta, för att se deras smak och i intresse, som ger samtalsämnen också, sker det?

Henrik Hemrin

25 oktober 2018

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap