Äppelträd som slår ut sina knoppar [foto: Henrik Hemrin]

Jag får inse att det är näst intill nödvändigt med stativ vid makrofotografering. Jag blir lätt för lat för det, vilket resulterar att i att de flesta bilderna är färdiga att slängas direkt. Den här blev i alla fall någorlunda okej. Äppelträd som slår ut sina knoppar.

Jag skriver det här för att uppmärksamma försättslinsen Raynox DCR-250 som jag använt. Den är en trevlig utrustning för att ta makrobilder med vanliga objektiv som i sig själva inte är gjorda för makro. 

Jag har köpt försättslinsen hos objekktivtest.se. Där finns också denna artikel av Cristian Nilsson som beskriver mer om linsen: Raynox DCR-250 Test – prisvärd makrolins med 8 dioptrier.

Fotografiet taget 11 maj 2020. 

Fotoutrustning:

  • Kamera Nikon D90
  • Objektiv Nikkor AF-S DX Zoom-NIKKOR ED 55-200mm F4-5.6G
  • Försättslins Raynox DCR-250

Fotograferad vid 60 mm brännvidd med Raynox DCR-250 försättslins för makrofotografering, 1/200 s, bländare 16 och ISO 500 i RAW-format (NEF). Manuell fokusering.

Efterbehandlad vid RAW-konvertering i mjukvaran Corel Aftershot Pro 3: Ändrat lite på saturation, vibrance, sharpening och linskorrigering (ursäkta vissa engelska ord). Något beskuren. 

Exporterad därefter i samma mjukvara till JPEG "90%" kvalitet samt minskad till storlek 840x560 innan uppladdning till denna sida. Det ger en filstorlek på ca 108 KB JPEG, att jämföra med originalet 10.4 MB NEF i storlek 4288x2848.

Utrustningen jag använt är alltså i dagens mått relativt enkel och med några år på nacken. Och grundrådet för macro är att använda stativ, vilket jag inte gjorde. Det blev ändå en rätt trevlig bild tycker jag. 

Ett tidigare experiment med samma försättslins skrev jag om i Makrofotografering med Raynox DCR-250.

Raynox DCR-250 (och DCR-150) kan jag rekommendera!

Henrik Hemrin

14 maj 2020

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap