Oxelträdstam med lav [foto: Henrik Hemrin]

Samexistens

Ja, vad är det vi ser? Det beror på vilket perspektiv vi anlägger. Om den här bilden hade tagits på ett par meters avstånd hade svaret förmodligen varit en trädstam. Närmare bestämt en trädstam på ett oxelträd.

På det här avståndet som bilden faktiskt är tagen, och dessutom med en makro försättslins på kameran, är perspektivet annorlunda och svaret på vad vi ser blir annorlunda. Visst kan man skönja trädets bark. Men framför allt ser man lavar som sitter utanpå trädets bark. Visst ser det häftigt ut!

På något vis så lever de tillsammans, trädet och dess lav. De lever inte i symbios, som jag förstår det. Men de samexisterar.

Natursidan.se berättar denna kunskap: En del tror att lavar skadar de träd som de växer på, men det gör de inte. Lavar har inga rötter som de kan ta upp näring med från underlaget. De växer på barkens yttersta lager och tränger inte in i barken och skadar den. Lavar behåller inte fukt särskilt bra och orsakar därför inte röta i det träd som de växer på. Att det lever mycket insekter i lavarna på ett träd utgör inte heller någon fara. Laven gör istället nytta eftersom insekterna i dem ger mat till många småfåglar.

Fotoutrustning

Kamera: Nikon D90
Objektiv: Nikkor AF-S DX Zoom-NIKKOR ED 18-55 mm F3.5-5.6G
Brännvidd: 52 mm
Slutartid: 1/250 s
Bländare: 8
ISO: 1250
Försättslins: Raynox DCR-250
Manuell fokusering
RAW-format (NEF)
Efterbehandlad vid RAW-konvertering i mjukvaran Corel Aftershot Pro 3

 

Henrik Hemrin

18 maj 2021

 

PS. Öppna bilden i ny flik eller liknande, om du vill se den i större storlek. DS.

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap