En myra vandrar runt på en ännu inte utslagen blomknopp på ett äppelträd (för det är väl en myra). Andra blommor på trädet är redan utslagna. Äppelträd i blomning är en skönhet att beskåda! Sådan skillnad mot för drygt två månader sedan: Inte än.
"Myror kunna ersätta salt", berättar scoutrörelsens grundare Robert Baden-Powell i boken Scouting for Boys. Jag läste boken och lärde denna levnadsvisdom som barn/ungdom.
I boken lär han också ut om vikten om tandhygien, jag minns speciellt topsen om pinnen:
"En scout med dåliga tänder duger inte till scout, ty en sådan måste ofta leva på hårda skorpor, som han omöjligen kan tugga eller smälta, om inte tänderna äro i ordning, och detta beror på hur han vårdat dem som pojke, d. v. s. om han sorgfälligt hållit dem rena eller ej. Minst en gång om dagen böra tänderna borstas, då man stiger upp om morgonen och på kvällen innan man lägger sig, och både på ut- och insidan med tandborste och tandpulver, samt dessutom sköljas efter varje mål, isynnerhet om man ätit frukt eller syrlig föda. I urskogarna händer det ofta att man förlorar sin tandborste, men en scout reder sig ändå, han tager en torr pinne och småklyver den i ena ändan, och saken är klar."
Kunskapen till trots, så minns jag inte att jag använt mig av dessa praktiska råd vare sig om saltersättning eller tandborsteersättning.
Citaten kommer från Åhlén & Åkerlunds förlags utgåva av boken från 1917.
Fotoutrustning
Det här med makrofotografering är klurigt. Skärpedjupet är litet. Och den minsta skakning blir gigantisk. Vid den här bildserien på äppelblommor så ställde jag in kameran manuellt. För att motverka rörelseoskärpa, vare sig av min darrning eller vinden, så gick jag upp till en hyggligt kort slutartid om än inte extrem på något vis. Innan dess så ökade jag känsligheten, ISO-talet, till klart högre än jag "normalt" använder, men fortfarande relativt rimligt. Betänk att D90 är en relativt gammal digital kamera och inte går att pressa lika högt som nyare kameror. Att gå upp i känslighet möjliggör att kombinera kortare slutartid och mindre bländare. För en mindre bländare ville jag också ha för att få lite bättre skärpedjup, jag kunde kanske gått ännu längre. Eftersom jag tar i råformat (RAW; Nikon NEF), så kan jag justera i framkallningen, så det finns tolerans för felexponering. Jag handhöll kameran - inte något stativ eller fjärrutlösare. På några bilder höll jag fast grenen i ena handen för att motverka vinden; oklart hur det var för exakt dessa två bilder. De tekniska detaljerna nedan inklusive inställningarna gäller för bägge bilderna.
Kamera: Nikon D90
Objektiv: Nikkor AF-S DX Zoom-NIKKOR ED 18-55 mm F3.5-5.6G
Brännvidd: 48 mm
Slutartid: 1/800 s
Bländare: 18
ISO: 1250
Försättslins: Raynox DCR-250
Helt manuellt inställt: Manuell fokusering, liksom ISO, slutartid och bländare.
RAW-format (NEF)
Efterbehandlad vid RAW-konvertering i mjukvaran Corel Aftershot Pro 3.
Bilden med myran har jag mörkat exponeringen vid framkallningen, medan den utslagna äppelblomman så har jag ljusat exponeringen. Myrbilden är kraftigt beskuren, den andra lite mindre beskuren. Vidare har jag gjort justeringar i skärpning, linskorrigering, mättnad, vibration, högdager och liknande. Men inte någon förändring av själva bilden.
Henrik Hemrin
27 maj 2021
Comments powered by CComment