På min morfar och mormors lantbruksgård i Grönaberg by i Småland fanns en liten transformator i ett litet hus på linjen. Huset låg ungefär ett hundratal meter väster om boningshuset och dito söder om brygghuset. Det var ett liten träbyggnad som såg ut som ett litet torn och var väderskydd för transformatorn.

Som jag minns hade min morfar något ansvar för den och fick någon ersättning för det av elbolaget. Så småningom så behövdes inte byggnaden längre, nya transformatorn var väderskyddad i sig och satt direkt på stolpen i fria luften.

Det borde ha varit någonstans i början på 1970-talet som byggnaden togs bort. Min morfar plockade ner den gamla byggnaden och tog bort spiken ur brädorna. Spikarna las i en låda efter att de hade rätats ut. En spik kan ju självklart användas mer än en gång! Huruvida just dessa spikar verkligen har återbrukats vet jag inte, men de sparades för att vara förberedda för det.

Nertecknat efter mitt bästa vaga minne. Släktingar och grannar må gärna bekräfta eller klargöra.

Henrik Hemrin

31 oktober 2022

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap