Mastodon är en mjukvara som påminner om Twitter, men är sitt egna. Mastodon ingår i det man ofta kallar Fediverse. Protokollet för att kommunicera mellan olika "instanser" (alltså datorer/servrar som har mjukvaran där användarkonton och data finns) inom Mastodon såväl som annat inom Fediverse heter ActivityPub.

En stor skillnad är att Mastodon jämfört med Twitter bygger på mjukvara som är fri och öppen källkod och är distribuerad istf centraliserad - dvs du och jag kan själva sätta upp en dator med vår egna Mastodoninstans och koppla den till andra. Ungefär som vi skulle kunna ha vår egna Facebook-mjukvara, Twitter-mjukvara med flera i en dator under bordet - men det kan vi ju inte utan Facebokk och liknande bestämmer helt själva. Mastodon är också utan reklam och inga algoritmer.

Detta sagt som inledning, nu till dagens spaning som bygger på känsla utan statistik:

Mastodon tycks vara tillåtande för mångfald av människor. Tex vid bildpublicering är det mer diskussion och puffande och informerande om hur man bäst skriver Alt-texter till bilder så att de med synproblem kan ta till sig bilderna. Vidare tycker jag att det inte är ovanligt att personer skriver om sig bland annat med, om jag uttrycker mig slarvigt, sina bokstavskombinationer som börjar med typ A och H.

Helt enkelt verkar miljön på Mastodon vara inkluderande.

Henrik Hemrin

25 december 2022

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap