Jag har läst Kaddish, av Henry Bronett. [foto: Henrik Hemrin]

Böckerna jag läst: Kaddish, av Henry Bronett.

Efter att ha läst två diktböcker av Henry Bronett så var det nu dags att läsa prosa av honom. Kaddish har även tillägget historietter och består alltså av noveller, nio närmare bestämt. Sist kommer en ordlista.

Likt många musikalbum som består av separata stycken som formar en slags helhet, så formar också dessa separata historietter en sammanhållen helhet.

Helheten kan sammanfattas i "kaddish", som är bokens titel liksom titeln på den första historietten. Kaddish betyder helig och är en bön. Kaddish läses bland annat efter att en släkting gått bort. Mer om kaddish förklaras i bokens början.

Jag skulle också kunna beskriva helheten som att jag är en länk i en historisk kedja. Där jag har en historia som föregår mig och som berör och påverkar mig. Flera av karaktärerna berörs av sin historia, men vet inte riktigt hur, för de har inte fått den förklarad för sig. Och det har ett behov att få den förklarad. Det kan förklara mycket och vara en lättnad och att få veta om familjens historia, och för länken före lättande att få dela med sig av, även om det smärtar.

I varje historiett är det oftast en huvudperson. Och det är ofta så att det är generationen före som varit med om fruktansvärda saker tidigare i sitt liv, saker som påverkat och påverkar hela livet. Och även om det hemska är övergånget sedan länge och man försöker leva normalt, så finns det förflutna ändå med. Det finns en hel del sorg och vemod i boken. Men, det är också värme i boken, och det är människor som gör så gott de kan. Det är inte bara lätt att vara människa.

Det var lite av mina minnen och tankar om boken Kaddish, så här några dagar efter läsningen. Läs den gärna du också! Bland annat kan du köpa den direkt av författaren på hans hemsida: http://www.bronett.se.

Henrik Hemrin
19 september 2019

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap