Jag håller boken Till Gustav från Morfar i min hand. [Foto: Henrik Hemrin]
Till Gustav från Morfar av Sven-Erik Persson genom dottern Eva P Svensson
Inledning daterad maj 2020. ISBN 978-91-519-5668-8. Bokförlag saknas.
Tidigare i höst var jag i Alvesta Bok- och Pappershandel: Lokala boksektionen i Alvesta Bok- och Pappershandel. Från hyllorna med lokalt förankrad litteratur köpte jag boken "Till Gustav från Morfar en bok med samlade berättelser från en tid när morfar var liten och några som handlar om lite mer nutida händelser. Morfar var Sven-Erik Persson dvs Perssons Hörna".
Boken är i ungefär A4-storlek och består av 29 kapitel och varje kapitel är oftast en till fyra sidor långt. Några kapitel är skrivna för hand i välskriven skrivstil. För mig lättläst skrivstil, men jag tror att en del yngre personer har svårt att läsa skrivstil över huvud taget. De flesta kapitlen är skrivna med skrivmaskin. Boken är tryckt med från originalpapprena. Med alla sina stavfel, handkorrigeringar och respektive skrimaskins karaktär.
Det handlar som titeln anger om vardagsberättelser. Ett kapitel handlar om hans far som tidigare i livet hade arbetat i Amerika, om dennes arbetskamrat och dennes brutala död i ett våldsbrott. Efter det så flyttade han åter till Sverige. I övrigt är boken mest eller endast från morfars egna levnadstid. En berättelse handlar om en jättestor julost som de på något vis orkar lyfta ut från mejeriet och rullar nerför backen där den tar stopp ungefär där ett museiånglok länge stod uppställt vid järnvägen i Alvesta. Osten var tänkt för julskyltning i en affär, och så blev det också men det krävde viss omsorg att få den steniga osten i presentabelt skick igen. Ett bus- och rackartyg som de som barn gjorde. Många berättelser är om arbeten, främst som barn- och ungdom, men också som vuxen. Dans och kärlek finns det också berättelser om. Båt och fiske. Några kapitel är om andra världskriget.
Kapitel 17: Tyskt kurirplan besköts över Alvesta. Det är 1944 och det tyska planet hade tillstånd att flyga till Stockholm för att diskutera med svenska regeringen. Men information om detta försvann och i Alvesta gavs militär order att skjuta ner planet. Men skyttarna missade och planet tog sig fram. Morfar konstaterar att hade skyttarna lyckats hade risken varit stor att Sverige blivit indragna i kriget.
Boken är full av roliga, dråpliga, vardagliga och sorgliga berättelser. Han är en bra berättare. Alvestatrakten är också mina hembygdstrakter, även om jag inte är precis därifrån. Jag kommer inte ihåg Perssons hörna, även om den måste funnits när jag varit i Alvesta under min uppväxt.
Henrik Hemrin
1 december 2024
Comments powered by CComment