Jag har läst boken Spara med glädje! av Karin Sjöblom [foto: Henrik Hemrin]

Spara med glädje! Ett framgångsrecept

Av Karin Sjöblom, utgiven 2021 på Aktiespararna kunskap.

Det här är en sprillans ny bok om att spara i aktier och fonder.

"Det finns många fördomar när det gäller att spara i aktier och fonder. Det vanligaste är att du måste vara mycket rik. Det är så fel. Det är just för att du inte är rik som du ska spara i aktier och fonder hela livet och för att du ska slippa ekonomiskt trubbel framöver."

Detta citat är från sidan 94 och tycker jag är centralt i varför hon skriver boken, till vem hon skriver. Hon puffar på alla "vanliga människor" att sätta igång, om man inte redan gjort det!

Författaren bor sedan många år i Växjö och är pensionär med marginal. Hon är en välkänd person inom föreningen Aktiespararna som  också givit ut boken. Karin föreläser och skriver t ex på Facebook på lokalföreningens sida om att spara i aktier och aktiefonder. Vad jag vet har jag aldrig träffat henne.

För mig gick det väldigt snabbt att läsa den här boken på strax över 100 sidor som kostade dryga hundralappen. Jag har varit medlem i Aktiespararna i kanske 30 år och började nog mitt aktie- och fondsparande i samband med Allemansfonder och Allemansspar, som var samtida med att jag kom ut på arbetsmarknaden.

Boken vänder sig inte i första hand till mig utan främst till alla de som inte börjat eller nyss börjat spara i aktier och fonder. För dem tar det förmodligen lite längre tid att läsa och smälta. Boken är skriven på ett lättläst sätt och kortfattat. Jag funderade när jag läste om den kanske är lite väl kortfattad i vissa begrepp om man är ny.

Jag tror det var den legendariske ishockeyspelaren Rolle Stoltz, när han sedan under många år var kommentator på TV, som sa "låt pucken göra jobbet". När det gäller sparande i aktier och fonder så brukar jag tänka "låt tiden göra jobbet". Och detta med långsiktighet är något som boken också trycker på. Dels att sätta igång att månadsspara, och dels att sikta på långsiktigt ägande. Jag är medveten om att alla inte kan månadsspara och inte i alla livssituationer, men väldigt många kan månadsspara 100 kr i aktier eller fonder. Hon rekommenderar autogiro eller liknande, och att man sparar både när det går upp och ner.

Jämfört med många andra böcker om aktier och sparande, så är den här skriven av en person som inte är ekonom eller liknande, utan boken är skriven av en vanlig sparande person, om än med lång erfarenhet,

Mycket av det hon skriver känner jag som långvarig medlem i Aktiespararna igen och kan sympatisera med. Boken är konkret i sparformer och annat tänkande. Ett tänkande som jag lite glömt bort men påminns om är att sprida i olika branscher.

Kapitel 11 är om hållbarhet. Jag skulle säga att hon inkluderar hälsosamhet för sig själv, vad man äter osv. Just nu när jag idag skriver detta har det varit stora översvämningar i Kina och de senaste dagarna dito i Tyskland, Belgien, Nederländerna och Österrike. Och det har i sommar varit extrem hetta i USA och Kanada. Och torka i Sibirien. Med mera. Visst har hon hållbarhetstips i föreslagna strategier och aktier. Och det är ungefär vad man kan begära av en bok som denna. Men jag funderar, finns det någon annan bok, som resonerar mer detaljerat och på djupet vad som händer och hur man ska tänka som sparare när man betänker de djupa klimatproblem vi har - hur man ska tänka både för att stödja att klimatet blir bättre och samtidigt som kan vara ekonomiskt bra sparande för egna ekonomin? Men som sagt, en grund i att tänka hållbarhet finns med i boken.

Samtidigt som hon menar att det är viktigt att man bestämmer själv och inte följer vad andra säger om sparande, så slår hon ett slag för social gemenskap och andra former för att dela och lära om aktie- och fondsparande. Och det kan jag hålla med om. Även om jag inte varit med på supermånga träffar inom Aktiespararna, så har de genom åren blivit någon kurs, träffar "inne i stan" (Stockholm) med t ex presentation av företag och än mer träffar hemma i förorten, under flera år var det regelbundet träffar med Aktiespararna i Folkets hus i Hallunda. En gång har jag även varit på ett företagsbesök nere i Växjö. Diverse småprat om aktier och fonder med jobbarkompisar och en del andra har också varit bra.

Avslutningsvis, boken börjar med en kort konkret lista "Framgångsrecept" och boken avslutas med en aningen längre lista "Utökat framgångsrecept".

Boken är väl värd att läsa om man inte är ekonomiskt oberoende. Och läser du inte boken och inte månadssparar i aktier eller fonder - överväg att sätta igång med det innan nästa månadsskifte.

Henrik Hemrin

21 juli 2021

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap