Den här plastkassen är tillverkad i Sverige av återvunnen plast [foto: Henrik Hemrin]Från den 1 mars 2020 är det 3 kr i skatt på varje plastbärkasse i enlighet med Skatteutskottets förslag: "...plastbärkassar som är avsedda för konsumenter inom handeln för att de ska kunna packa eller bära varor. Skatten omfattar inte plastbärkassar som är avsedda för varaktigt bruk. Skatten tas ut med 3 kronor per plastbärkasse. ..." [Skatteutskottets betänkande 2019/20:SkU13]

Att plastkassar inte ska hamna i havet eller annorstädes i naturen är ju självklart men uppenbarligen inte självklart i praktiken. Och minskas antalet plastkassar så är det ju klart en poäng med skatten. 

Men annars, vanliga matbärkassar av plast är praktiska. De tål väta. Det går att bära rätt mycket i dem, även om de skär in i fingrarna. Och de är praktiska att använda till bära, packa och förvara lite allt möjligt. De går bra att använda ett flertal gånger att handla med. Och de fungerar bra som emballage för sopor. 

Tidskriften Aktuell hållbarhet uppmärksammade mig i artikeln Vanliga plastpåsar har lägst miljöpåverkan för något år sedan på den danska rapporten Life Cycle Assessment of grocery carrier bags, som undersökte några olika typer av bärkassars miljöpåverkan (plast, papper, bomull och ekologisk bomull). Resultatet var inte självklart att plastkassen är sämst, inte alls. Nu tror jag att det finns många experter som inte håller med i rapportens slutsatser. 

Och det finns goda argument för att använda andra material till bärkassar. Och inte minst att använda så få som möjligt och återanvända, av alla sorter.

Nyligen hade Andreas Malmberg, koncernchef Trioplast Industrier AB, debattartikeln "Skatt på plastpåsar gör världen lite varmare" i Smålandsposten. Anders Malmberg säger att numera är de svenska plastpåsarna i ett cirkulärt kretslopp genom att de använder återvunnen plast. Och att nu riskerar istället importen av avfallspåsar som inte är återvunna att öka. Efter hans inlägg har motinlägg kommit på Smålandspostens debattsida. 

Hur som helst, vad man ska ha som bärkassar. Om jag inte använder plastbärkassar från mathandeln som soppåsar med mera användning, så behöver jag köpa speciella avfallspåsar. 

Jag spanade in två rullar från ICA som jag hade hemma. Den ena var svensk av återvunnen plast. Men den andra var faktiskt tillverkad ända borta i Kina, vilket känns onödigt. Så ska man köpa avfallspåsar är det värt att läsa lite detaljer också. Och inte slänga dem i naturen inklusive haven! 

Den här plastkassen är tillverkad i Kina, och inte, tror jag, av återvunnen plast [foto: Henrik Hemrin]

Det mesta är komplext med miljö- och kllimatpåverkan...! 

Henrik Hemrin

21 mars 2020

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap