Jag har läst 1 sekund bara och Falling Petals, av Henry Bronett [foto: Henrik Hemrin]

Böckerna jag läst: 1 sekund bara och Falling Petals, av Henry Bronett.

Produktspecifikationer, kvalificeringsrapporter, liksom processinstruktioner- och flöden, är några typer av alster jag ofta skrivit professionellt. De ska vara så precisa, entydiga och kortfattade som möjligt. Nu har jag läst två diktböcker. Dikter är ofta raka motsatsen när det gäller att vara precisa och entydiga, måhända kan de ha en viss likhet i mina tekniska alster i att vara kortfattade jämfört med skönlitteratur.

Har jag läst klart dessa två böcker? Jag har läst dem från pärm till pärm en gång och sedan lite mer. Med dikter är det lite som musikskivor; man läser eller lyssnar liksom inte bara en gång och sedan lägger man dem till handlingarna. Man läser flera gånger. Först, kanske, från pärm till pärm. Sedan lite hopp hit och lite hopp dit.

Bägge dessa poetiska verk kombinerar text och foto. Medan Falling Petals har skarpa bilder, så är fotona i 1 sekund diffusa i sin karaktär. Varför framgår av boken.

Att läsa diktböcker hör inte till vanligheterna för mig. Men roligt att göra det ibland, som nu! "Te" är en som tilltalade mig, en dikt som likt te ger en varm känsla. "Hur upphör en människa?", är ett exempel som skapar mycket dystrare känslor, som påminner om att långtifrån allt människan gör är gott. Falling Petals har texter som är kopplade till livsresan, till exempel dikten kopplad till Centaurea Cyanus om nyttan att få hålla i någon annans varma händer. Som sagt, dikter läses med fördel flera gånger. Då upptäcker man mer. Eller associerar helt annorlunda, beroende på i vilken situation och stämning man är i vid läsningen. Jag är inte klar med dessa två böcker.

1 sekund bara är på svenska och utkom 2019. Falling Petals är på engelska och utkom 2018. Dessa och andra verk av Henry Bronett finns att köpa direkt från honom på hans hemsida.

Tack vare att jag följer Twitterkontot "Böcker jag läst" så hittade jag detta författarskap. Tack Maria för tipset! På Twitter finns för övrigt Henry också.

Henrik Hemrin
19 augusti 2019

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap