Minihus med bildspel från Österrike [foto: Henrik Hemrin]

Bor du där du tror du bor, och är det de som du tror bor där som bor där? Jag vill dela med mig av tre enkla tips som jag har förstått är bra för att förbättra säkerheten över ens bostadsadress. Du behöver BankID för att göra dessa. Har jag fel i något av tipsen, säg till!

Säkra upp att ingen flyttar på dig

Din hemadress (och särskild postadress)

Skatteverkets hemsida i tjänsten "Spärra obehörig adressändring" så kan du förhindra att någon obehörig ändrar på din adress. Det gör att din adress inte kan ändras av någon annan obehörig utan att du vet om det. Med spärrtjänsten aktiverad så kan din adress bara ändras digitalt. Spärren kan också bara tas bort digitalt. Spärren täcker också tjänsten "särskild postadress".

Din eftersändning med mera av post

Man kan också ha adressändring eller lagring av post via Svensk adressändring. Det täcks inte av spärren ovan utan hanteras via adressändring.se. Där finns tjänsten "Adresslåset". Aktivera den tjänsten så kan ingen annan ändra din posthantering hos dem. 

Kolla om det bor någon okänd hemma hos dig

Skatteverkets hemsida kan du i tjänsten "Visa folkbokförda på samma adress" se och anmäla om du upptäcker att någon obehörig är folkbokförd på din adress. För det finns en viss risk att någon folkbokfört sig hos dig utan att du vet om det. Mitt förslag är att du kollar nu, och sedan då och då. Det är alltså på samma adress där du själv är folkbokförd.

Om du har sommarstuga och vill kolla om någon bor där, då tror jag inte det finns ett lika säkert sätt. Men att det enklaste för hygglig koll är att använda en tjänst typ upplysning.se. Jag vet inte om Skatteverket kan undersöka åt en, men såvitt jag vet finns det ingen direkt självhjälp på samma vis som för adressen där du är folkbokförd. 

Kuriosa om bilden

Minihuset jag håller i handen fick jag av min dagmamma på 1960-talet. Det var nog när de kom hem från en semesterresa som jag fick den.

På baksidan av huset finns ett fönster där man kan titta på åtta bilder från dessa platser: Innsbruck, Zirl, Seefeld, Telfs, Imst Kinderdorf, Landeck, St Anton och St Christoph.

Fönstret på övervåningen på framsidan fungerar som ljusinsläpp och man växlar bild genom att trycka på skorstenen. 

Fototeknik

  • Kamera: Nikon D90
  • Lins: Nikkor AF-S 18-55 f/3.5-5.6G ED
  • ISO Rating: 800
  • Shutter speed: 1/4000 s
  • Aperture: f/5,6
  • Focal length: 50 mm
  • Framkallad i Corel AfterShot Pro 3

Bilden är tagen i kraftigt motljus. Jag har inte använt blixt eller skärm, vilket skulle kunnat ge lite bättre ljus på själva minihuset. Jag har beskurit bilden och "dragit i diverse spakar" i "framkallningen" av bilden, men ingen annan bildbearbetning.

Henrik Hemrin

1 augusti 2020

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap