Några icke-digitala media hos mig [foto: Henrik Hemrin]

Att spana in bokhyllan i hemmet jag gästar. Bläddra igenom bok- och skivhyllorna. Det har varit ett nöje när jag hälsat på hos vänner och bekanta i väntan på att fikat tillreds. Inte minst förr när jag var 20-30-40 år gammal. Detsamma gjorde andra hos mig. Kanske vi lånade något av varandra. 

Jag vet inte om det är min förändrade ålder eller att jag är hemma hos andra mindre ofta numera. Eller så är det detta att verkligheten förändras. För det känns som detta beteende blivit lite mindre vanligt numera hos mig, men inte minst andra i samhället. 

Kulturnyheterna i Sveriges radio rapporterade idag att Sveriges videodistributörers förening lägger ner sin verksamhet. DVD (och VHS) har minskat så radikalt på marknaden att det inte finns behov av branschorganisationen längre. 

Filmer strömmas via nätet. Detsamma gäller i musik. Likaså böcker lånas och köps som elektroniska läsböcker och ljudböcker. Tidskrifter och dagstidningar lånas och prenumeras även de digitalt. Även om de fysiska motsvarigheterna fortfarande finns.

En annan sak som också försvinner från bokhyllan är fotoalbumen. 

Det blir helt enkelt mindre att titta på i bokhyllan i hemmet man gästar medan man väntar på att teet drar. Bokhyllan kan ge intressanta samtalsämnen. Jag tror inte man bläddrar i hemmets dator eller telefon på motsvarande sätt. Det blir svårare att få en uppfattning om intressena hos personen.

En annan aspekt på att man prenumererar eller på annat vis köper media elektroniskt är vilken suverän kontroll och analys dessa företag kan göra av mina vanor. Och även sälja vidare. Jag har inte granskat avtalen i detalj, men nog är jag säker på att det görs analyser av mediekonsumtionens detaljer. Det är klart att postorderfirman där man köper DVDn eller CDn ifrån också får en kunskap om mig.

Men det är ändå helt andra nivåer som är möjliga nu att ta reda på mer vem jag är, när jag köper media för nerladdning eller strömning. För företagen alltså. För min vän som hälsar på hemma hos mig är det svårare att få grepp om mig. 

Henrik Hemrin

2 mars 2020

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap