"Jag

[Foto: Henrik Hemrin]

Böcker jag läst: Slå ut mig av Lovisa Lennfalk. Sivart förlag.

Romantrilogi, detta är första delen som kom ut 2022.

Det kommer en solstorm. En rejäl sådan. Boken börjar lite innan solen får sitt utbrott, fortsätter över utbrottet och drygt en vecka till. Jag som läsare vet redan innan att det är en solstorm som kommer att ske. Men bokens personer vet inte varför det som händer är just en solstorm som händer utan det klarnar allt eftersom vad som orsakat katastrofen. För det är en katastrof som boken skildrar. Ett antal personer följs och vi följer dem alla inifrån i jagform. Boken är skriven i tal- och tankespråk snarare än skriftspråk. Den är i stora delar skriven i snabbt tempo, katastrofkänslan, brådskan och röran känns och det gör boken till en bladvändare där jag vill läsa nästa sida om fortsättningen. Boken tecknar en bild om vad som händer i samhället när en katastrof som slår ut allt eldrivet inträffar, med samhället i sig och olika individers sätt att reagera och agera. Boken ger mig möjlighet till en funderare hur samhället fungerar vid oväntad katastrof och inte minst hur jag skulle reagera.

Bokens huvudpersoner är alla eller de flesta som jag förstår någonstans i 20-30-årsåldern. Alltså ungefär i författarens ålder. Jag tror jag läste någonstans att den klassas som ungdomsbok, men den fungerar alldeles utmärkt också för mig som knappast kan klassas som ungdom längre. Särskilt i början av boken fanns några korrekturmissar, men på det hela inget problem med det.

Jag hittade till den här boken tack vare att författarens stolta fader också är en gammal god jobbarkompis till mig. Jag kan mycket väl tänka mig att läsa de kommande delarna av trilogin!

Komplettering 27 april 2023: Just nu finns dokumentären Solstorm på SVT Play, från Vetenskapens värld (tom 21 okt 2024). Solens aktiviteter är något som påverkar radiokommunikation. Sveriges DX-förbund SDXF har några länkar på sin hemsida angående solen.

Henrik Hemrin

20 april 2023

27 april 2023: Komplettering.

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap