Bokens framsida: Taiwan Den okända och hotade demokratin, av Jojje Olsson

Böcker jag läst: Taiwan Den okända och hotade demokratin

Taiwan, landet där borta som jag mest känner som tillverkare av elektronikkomponenter. Jag har aldrig varit där, men jag har tagit emot ett flertal besök av komponenttillverkare från Taiwan i mitt jobb som komponentingenjör. En del har jag lärt mig, men ändå vet jag väldigt lite om Taiwan. 

En dagsaktuell fråga idag är Kinas syn att Taiwan är en del av Kina. Ligger det något i det påståendet? Svaret på frågan klarnar efter att jag har läst boken. 

Jag har läst ett förhandsexemplar av denna nya bok om Taiwan. Boken ges ut av Arena idé på Premiss förlag. Håll utkik efter boken här om du vill läsa: https://arenaide.se/rapporter/

Boken är skriven av journalisten och författaren Jojje Olsson. För närvarande bor Jojje i Japan, dit han flyttade från Taiwan förra året efter att ha bott i Taiwan sedan 2016. Han återvände till Taiwan en period i början av 2020 för att bevaka presidentvalet. Jojje flyttade till Taiwan 2016 när han blev svartlistad och bryskt utslängd från Folkrepubliken Kina (PRC). Han driver sajten In Beijing, en nyhetssajt på svenska om framför allt Kina men också om övriga Asien. 

Boken fokuserar på det politiska Taiwan, och främst efter andra världskriget. Taiwan var en japansk koloni som efter andra världskriget tillföll Kina. Överlämnandet var till ett Kina innan inbördeskriget där Mao Zedongs kommunister tog över makten över landet. I inbördeskriget erövrades aldrig hela Kina, de tidigare makthavarna över Kina behöll makten över Taiwan. 

Boken ger en bra sammanfattning av de olika stegen i Taiwans utveckling till att vara den demokrati de är idag. Detta samtidigt som PRC, efter en period av hopp om förbättring (= mänskliga rättigheter och demokrati) gått i motsatt riktning på senaste åren till att bli än mer diktatoriskt med än sämre frihet och mänskliga rättigheter. 

Taiwan är också intressant i relation till Hongkong. Hongkong är en del av Kina, med viss frihet och demokrati genom Basic law, som var en del i överenskommelsen när britterna överlämnade Hongkong till Kina. Basic law, som Kina under de senaste åren mer och mer överträder och ogiltigförklarar, som leder till att Hongkong synes vara på väg att inlämmas allt mer som vilken landsdel som helst i PRCs diktaturstyre.

Demokratirörelsen i HongKong kämpar för att behålla sina med PRC-mätt mätt starka demokrati, frihet och mänskliga rättigheter. I denna tid syns närhet mellan Hongkong och Taiwan som stödjer varandra. PRC talar om att Taiwan också ska komma att omfatta Ett land, två system. Taiwan kan i Hongkong se hur två system utvecklas, att jämföra med sin egna utveckling till oberoende land som utvecklats till en demokrati.

Jag hade gärna sett en karta i boken. Jojje är en duktig fotograf, så några fotografier från Taiwan hade gärna fått vara med i boken. Liksom bilder på huvudpersonerna; jag har svårt att hänga med på alla namn och bilder kan göra mitt minne en tjänst. 

Bokens är på bara drygt 50 sidor och ger mig en god överblick och snabb kunskapsökning om Taiwan och deras glädjande utveckling att nu vara en demokrati, liksom kunskap om deras utsatta situation till grannlandet PRC. Sidorna inkluderar ett slutstycke, Omvärlden avgör, som uppmanar omvärlden att stå upp så Taiwan får fortsätta vara ett demokratiskt land på världskartan. Boken fyller sitt syfte att bilda mig om det demokratiska Taiwan.

Henrik Hemrin

15 juni 2020

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap