Agnasjön [foto: Henrik Hemrin]

Böcker jag läst: Skogsliv vid Walden, av Henry David Thoreau

Caravan var ett välkänt svenskt företag som tillverkade sovsäckar, och tror jag även andra friluftsprodukter. Jag minns dem som ledande. Varje år gav de ut en katalog som var skriven också som en inspirationskälla och inte bara ren produktpresentation. Katalogen som jag tänker på kom förmodligen ut något av de sista åren av 1970-talet. Just den Caravankatalogen hade naturfotografier med citat från boken Skogsliv vid Walden som tema. Jag bläddrade och läste i katalogen många gånger, även flera år senare.

Inspirerad av Caravankatalogen köpte jag Skogsliv vid Walden av Henry David Thoreau, i översättning av Frans G Bengtsson, under den årliga bokrean i februari när jag gick på gymnasiet (1979- 83). Inhandlad i Helmer Nilssons bok- och pappershandel på Storgatan i Växjö.

Skogsliv vid Walden, av Henry David Thoreau [foto: Henrik Hemrin]

Helmer Nilsson hade tidigare startat som en Missionsbokhandel tvärs över Storgatan innan det nya huset byggdes. Helmer Nilssons var en stor bok- och pappershandel, hade också hemelektronik, och jag kan i stora drag minnas hur lokalerna såg ut: Entrérummet som var kärnan för böckerna, spiraltrappan ner till källarlokalen där de bland annat hade utförsäljningsböcker. Jag tror barnböcker också var där, åtminstone minns jag Tintinalbum. Och från entrérummet fanns det en kortare trappa på cirka fem steg upp till den stora avlånga pappersavdelningen. Där jag också köpte min första miniräknare. Kartorna var också här. Härifrån kunde man ta den korta trappan ner till det andra entrérummet som jag faktiskt har vaga minnen av vad det var de sålde där; kan det ha varit fotoutrustning till exempel, eller kanske det var TV? Här fanns en trappa ner till ett annat källarrum där stereo såldes. Det ändrades säkert också en hel del genom åren vad man sålde särskilt i de här delarna som inte var bok- och pappershandel. När Helmer Nilsson försvann som bok- och pappershandel (Helmer Nilsson finns nu grossist, namnet finns kvar), så blev den förstnämnda butikshalvan Mc Donalds och den andra halvan Harry Bild sport/Intersport. Nu är det andra hyresgäster.

Min första miniräknare Citizen 800D. Fungerar ännu. Thoreau hade inte någon sådan meckapär. [foto: Henrik Hemrin]
Åter till Thoreau. Jag vet än idag inte hur Thoreau uttalade sitt efternamn. Jag har tänkt mig det i något franskklingande uttal. Anders Ehnmark (om jag minns rätt person) refererade vid någon tilldragelse i ABF-huset på Sveavägen, Stockholm, till Thoreau. Jag minns inte ett dugg vad han sa i övrigt, men jag minns att han uttalade namnet på ett helt annat sätt än jag tänkte mig att det ska uttalas. Och han kan mycket väl ha haft rätt, eftersom Thoreau var amerikan. När jag nu för denna artikel återvandrar till walden.org, så finns det en video där hans namn sägs flera gånger... inte riktigt mitt uttal, men kanske inte Ehnmarks heller, och lite rätt känns det som jag hade i alla fall...

Bokens början, i originalspråk:

Economy

When I wrote the following pages, or rather the bulk of them, I
lived alone, in the woods, a mile from any neighbor, in a house
which I had built myself, on the shore of Walden Pond, in Concord,
Massachusetts, and earned my living by the labor of my hands only.
I lived there two years and two months. At present I am a sojourner
in civilized life again.

Normalt när jag skriver om böcker jag läst, så skriver jag i samband med när jag läser boken. Icke så denna gång. Ärligt talat minns jag inte så mycket av innehållet i boken. Jag kan minnas att den var lite långtråkigare än de korta citaten i Caravankatalogen. Han har sina observationer detaljerade, både om sin ekonomi och naturen. Boken var också lite politisk. Jag minns i alla fall att projektet, att leva två år mer eller mindre avskild från övriga samhället och studera naturen och sig själv, hade en attraktionskraft på mig. Han levde inte helt avskild, han besökte hela tiden civilisationen som inte var så avlägsen.

Detaljerad ekonomisk information:

The exact cost of my house, paying
the usual price for such materials as I used, but not counting the
work, all of which was done by myself, was as follows; and I give
the details because very few are able to tell exactly what their
houses cost, and fewer still, if any, the separate cost of the
various materials which compose them:

Boards.......................... $ 8.03+, mostly shanty boards.
Refuse shingles for roof sides...  4.00
Laths............................  1.25

Two second-hand windows with glass....................  2.43

...

Jag tror många som läst boken känt sig inspirerade att göra något liknande, komma ut i naturen, reflektera och leva enkelt under en tid. Jag tänkte som tonåring på om jag skulle kunna göra något liknande på "mossen" eller annan skogsplats i Småland. Jag funderade på i vilka former; att göra det så länge och allt för avskild, och utan hjälpmedel som mat med mera, knappast. Självklart har jag aldrig gjort något i närheten av detta. Men det är en del av att drömma; alla ska inte bli verklighet. Men det där enkla livet, det har ändå en attraktionskraft.

I went to the woods because I wished to live deliberately, to
front only the essential facts of life, and see if I could not
learn what it had to teach, and not, when I came to die, discover
that I had not lived.

Mitt Walden? [foto: Henrik Hemrin]

Jag har också för mig att jag läste någon av hans böcker om civil olydnad. Thoreau, som jag minns det argumenterade (och genomförde?) att han inte betalade hela skatten, han drog av för det som motsvarade militärkostnader. När jag nu läser på lite, så var det inte så att Thoreau var pacifist, men något krig var han i alla fall emot. Det måste vara ungefär i samma tidsperiod som Plogbillsrörelsen var som mest aktiv som jag läste detta, liksom den tidsperioden när mönstring och ansökan om vapenfri tjänst var aktuellt för mig.

Generellt tror jag man kan säga att Thoreau var en lite udda karaktär, tänkande och reflekterande, som vågade gå sin egna väg.

Medan den här artikeln har legat och grott fram i mig, så kom en artikel den 9 april 2020 av Holland Cotter i New York Times: "Lessons in Constructive Solitude From Thoreau. The writer used his self-quarantine at Walden to pursue an intensive course in self-education. In the present Pandemic moment, there's plenty to learn from standing still."

Idag börjar Litteraturveckan i P1. Ett bra tillfälle att dela med mig om den här boken och författaren som följt med mig genom åren. Det var i tonåren jag läste Skogsliv vid Walden, i Frans G Bengtssons översättning, första gången. Jag har blädderläst i den flertal gånger senare, kanske också läst den igen i sin helhet. Jag har också en vacker kaffebordsutgåva med bilder från Walden. Numera är det engelska originalet också tillgängligt som fri e-bok, så jag har den i datorn också. Det kan vara dags för mig att läsa boken igen i sin helhet och se hur jag känner för den nu i långt vuxnare dagar. Helt klart är det en bok som inspirerat mig. Om jag någon gång kommer till USA som privatperson (när jag har varit i USA har det varit jobbresor), så är Walden en plats jag gärna skulle vilja besöka.

Avslutningsvis en liten utvikning till Bob Dylan. Bob har de senaste veckorna oväntat kommit med två nyutgivna låtar: Murder Most Foul och I Contain Multitudes. Bägge innehåller litterära och andra referenser, som så mycket annat han skrivit. Jag kan inte dra mig till minnes att han refererat till Thoreau, men det kan vara bara att jag inte minns eller inte förstått, och jag har inte jättekoll på alla texter. Du kanske har koll?

Har du läst Thoreau eller inspirerats av honom?

Henrik Hemrin
20 april 2020

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap