UG Sedum Miljötak [källa: Denna bild tillhör Urbangreen och denna användning jag gör uppfyller som jag anser deras licens för medieanvändning. Bilden kommer från https://press.urbangreen.se/images/miljotak-1252503]

En vän skrev en kommentar på Facebook för några dagar sedan att du får gärna skriva om hur man väljer vinnarna. Ehhh, ja, okej, jag skriver lite om det då...

Det är föstås ett hopplöst ämne för mig att skriva om. Jag själv har genom åren haft både en och flera strategier för att välja. Och inte sällan ingen strategi som jag varit medveten om. Och gått ifrån strategin. Bytt strategin. Och så vidare.

Om jag ska nämna en siffra jag åtminstone ibland tittar på, så är det P/E, alltså kvoten mellan Price och Earning; priset för aktien dividerat med företagets vinst. Går företaget med förlust blir det alltså en negativ siffra. Typiskt rimiliga värden brukar nog anses vara 10-15, och nu i dessa extrema lågräntetider kanske uppåt 20. P/E är en enkel och bra siffra att reflektera över. Men det är absolut inte så att ett lågt P/E är ett klipp, eller ett högt P/E är en dålig affär. Men att jämföra P/E med vad man tror om företaget framöver; hur bra tror jag företaget kommer att gå de närmaste tiden, det kan vara en klok strategi för att hitta vinnare.

Som andra siffra tycker jag det kan vara intressant att titta på aktieutdelningen. Aktieutdelningen är ju lite som en osäker ränta och kan absolut vara en viktig del i hur köpvärd en aktie är på sikt. Apropå utdelningen, så om man har aktierna hos Aktieinvest så kan man välja att det automatiskt återinvesterar utdelningen - smart tycker jag om man inte vill använda utdelningen till något annat. Det kanske finns fler som ger den möjligheten, men Aktieinvest är den jag känner till. Aktieinvest ägdes av Aktiespararna tidigare, men såldes för något år sedan.

Fler siffror, då tänker jag på att Aktiespararna har ett analysprogram som heter Hitta kursvinnare. Jag har bara testat programmet lite för ett flertal år sedan, men gav mig inte tid att förstå det. Kanske jag prövar det igen. Hitta kursvinnare är i alla fall ett hjälpmedel för att tekniskt hitta aktier som är vinnare.

Men allt om aktier är inte vad det borde vara tekniskt för det är så mycket annat som händer, till exempel att det kan komma en pandemi, det kan bli jordbävning, det kan komma ett annat företag med en revolutionerande teknik som gör att mitt företag hamnar på efterkälken.

Aktier i mer teknologiska bolag tycker jag är intressanta men är samtidigt något att vara försiktig med, för saker händer så fort. Företag som till exempel utvecklar mjukvara kan snart få se sig omsprungen. Det första / ett av de första ordbehandlingsprogrammen jag använde professionellt var WordPerfect. Programmet finns fortfarande, ägs numera av Corel. Då var det marknadsdominerande, men idag för de en undanskymd roll och är knappast det som de flesta tänker på när de ska skriva på datorn. Eller ta hård- och mjukvaran mobiltelefoner; både Ericsson och Nokia var ju grymt stora. Ericsson fick problem inte minst att hänga med innovativare Nokia men fortsatte i ett andra steg i ett samarbete med Sony, och släppte sedan helt produktområdet, men tuggar dock på i form av Sony ensamt med vad som verkar vara bra produkter. Nokia hängde inte med när Apple kom, de satsade på Microsoft operativsystem som de var i stort sett ensamma om, och sedan såldes Nokias mobildivision till just Microsoft för en stor summa varpå Microsoft rätt snart såg sig tvungna att lägga ner. Nu finns för all del Nokiatelefoner igen genom att Nokia licensierar ut till ett annat företag på något vis. Eller tänk på den i Sverige stora sociala plattformen Lunarstorm, som liksom bara försvann. Eller klädföretaget på nätet som hette Boo.com, som gick i konkurs efter vad man kan säga att de var lite för tidiga. Samtidigt är det helt klart att inom teknik så finns det verkligen vinnaraktier också.

Tidsaspekten är också något att fundera över när det gäller att hittar vinnare. Tänker jag hitta vinnare för de närmaste sekunderna som robotorna gör? Eller närmaste timmarna, dagarna, veckorna och så vidare? Personligen har jag gått från att fundera så mycket på kurssvängningar, om jag ska sälja-köpa-sälja-köpa till en betydligt långsammare och långsiktigare strategi för kursvinnare där jag har grundstrategin att behålla aktien för alltid. Då blir anledningar att sälja att jag vill använda pengarna, att företaget verkligen inte känns som det jag ska ha framöver av ekonomiska eller annan anledning eller för att aktien möjligen gått så bra att det känns klokt att sälja en del eller allt. Det var också en artikel som hör samman med den här långsamma strategin som frågan för den här artikeln om hur man väljer vinnarna startade: Investmentbolagets vd: ”Långsiktiga sparare är vinnare”.

Nu tänker jag ta upp tre aktier. Två av dem får nog anses som någon form av vinnaraktier historiskt och den tredje har inte varit det. Historiskt - framåt tror jag alla tre bolagen har en god chans att gå hyggligt och därmed kan ha en hygglig chans att gå bra aktiekursmässigt. Skrivet av mig som verklig amatörbedömare!

Om jag ska föreslå en aktie, så är det Investor. Investor som är ett investmentbolag med hör till Wallenbergssfären. Investmentbolag är alltså ett bolag som investerar i andra bolag och de har inte någon egentlig egen verksamhet. Jag tror aldrig Investor kommer att bli en raket, men jag tror att Investor kommer att fortsätta vara en trygg aktie som knegar på.

Tänk dig att du hade köpte Investor B den 1 januari 1990, alltså för drygt 30 år sedan, till ett belopp av 10 000 kr. Om du låtit detta belopp stå kvar till den 30 oktober 2020, så är de nu värda 114 925 kr! Om du dessutom har gjort återinvestering av lämnade utdelningar och andra värden som avskiljts från aktien, då har du nu Investoraktier den 30 oktober 2020 som är värda 391 375 kr! Inte så tokig vinnare historiskt sett. Dessa siffror har jag fått fram med Investors Aktiekalylator. Investor har P/E 5,20.

Kursutveckling Investor B 1990-01-01--2020-10-30 [källa: http://www.nasdaqomxnordic.com]

Ett sätt att hitta vinnare kan vara att titta på VD och ledningen för företaget. Vad tror jag om ledningen? Är de kunniga i området? Entreprenör? Köper ledningen själv aktier i bolaget? Med mera.

Det leder mig till andra aktien. Nibe är ett intressant bolag bland annat när jag tänker utifrån ledningen. Nibe jobbar med energilösningsprodukter och har sitt säte i Markaryd, Småland med verksamhet i många länder. De har de senaste årtiondena expanderat kraftigt genom att metodiskt köpa intressanta bolag i sin bransch, och säkert expansion av verksamheten i sig själv, så kallad organisk exapnsion (jag har inte sådär noggrann koll på detaljerna). Gerteric Lindquist är koncernchef och VD. Han började på företaget 1988, och 2019 hade Aktiespararna artikeln om honom 30 år som börs-vd: ”Brinner för att skapa”. Snacka om att arbeta långsiktigt och långvarigt! Och de har inte stagnerat. Om man nu tror att VD spelar kan fundera på är vad som händer när han slutar som VD. Nibe börsintroducerades 1997 och har idag ett P/E tal på 47,59, ett högt tal alltså. P/E-talet skulle göra mig tveksam till att köpa deras aktie. Samtidigt är de som jag bedömer ett bra företag med även framtiden för sig. Kanske de kan platsa i strategin i att hålla under uppsikt över om de får ett kursfall i dessa oroliga börstider. Eller köpa små poster utspritt. Apropå småposter, så har åtminstone Aktieinvest möjligheten att månadsspara i aktier med automatiska småköp. Nibe skriver på sin hemsida om aktien "Aktiens totalavkastning har sedan 1997 genomsnittligt uppgått till 23% per år." Så här ser Nibes kursutveckling ut:

Kursutveckling Nibe 1997--2020-10-30 [källa: http://www.nasdaqomxnordic.com]

Så kommer vi till tredje aktien. Apropå att titta på ledningen så kommer jag att tänka på ett mycket litet och ungt företag: Urbangreen. De startade 2003 men kan man säga ändrade sin inriktning delvis 2013 och jobbar med gröna taklösningar, inte minst tak av sedum. De odlar sedum i trakten av Vislanda i Alvesta kommun, och har sitt säte i Nacka strand. De gjorde 2019 ett intressant ledningsbyte när Therese Lundstedt rekryterades som VD. Therese har tidigare varit VD för Aktieinvest. Urbangreen var intressant även innan dess, men jag tror också att hon som VD och med Magnus Söderberg som också kommit som ny CFO är lovande för en intressant företagsutveckling framåt som jag tycker kan skönjas i de senaste rapporterna. Urbangreen är alltså ett litet bolag och handlas kvartalsvis på Pepins genom bolaget UG Partners Sweden AB, som i sin tur är delägare i Urbangreen. Köpte man in sig när de 2017 introducerades på marknaden på Pepins, ja då är det en förlustaffär om man säljer nu. Företaget har gått med förlust de senaste åren. Men kanske de blir en vinnare framåt!

Kursutveckling för UG Partners Sweden AB [källa: https://www.pepins.com/shc/urban-green/trading]

Ja, det här var ett långt sätt att inte svara klart och entydigt om hur man väljer vinnarna. Men kanske ger det dig någon tanke att fundera vidare på hur du själv vill tänka och handla i aktier? Det är du själv som bestämmer, har möjligheterna, riskerna och problemen, och har ansvaret fullt ut för hur du agerar med din aktiehandel.

Henrik Hemrin

1 november 2020

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap